Ni lama punye cerita, tp baru skang nk update.
Tetibe mengidam nak makan laksa johor. Ala, kalau dah namanye Farah, memang kejenye mengidammmmm je. Bukan mengidam sangat pon, just rindu nak makan sbb dah lama tak makan. Nak cari kat kedai, x dapek de..mmg susah nak cari laksa ni. Laksa Penang berlambak la. Tapi Penang ngan Johor tak same....
Puan Besar a.k.a my mom adalah queen of laksa johor, diakui semua sanak saudara. Tapi disebabkan laksa johor ni menu utk majlis tertentu je, so amat jarang la Puan Besar nak buat laksa ni. Tu pasal ak jadi mengidam tu. Nak balik umah mak semata-mata untuk suruh dia masak, tak logik plak.
So ape lagi, roger kaka-kakak yang tinggal berdekatan, ajak depa rewang masak laksa johor. Masak kat umah ak, tapi bukan ak yang masak la...ak sediakan bahan je, yang menumis kakak ak. Itu pun based on buku resipi. Puan Besar je master chef nye, anak dia, hampehhh....
Menu breakfast. Ni pon mengidam jugak; lempeng keras cecah sambal tumis. Tapi tak jadi sebab tak mengelembung cam atok buat. Aisy, buat lempeng pon fail!
Tumis tumis. Minyak, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas,serbuk kari, cili kisar, kerisik, serai
Blend blend. Isi ikan, santan, udang kering.
Cut the story short, tadaaaa....Laksa Johor. Hiasan: sambal belacan, hirisan timun, tauge n limau kasturi
Rasa? Perghh...terangkat!!!
Tapi kakak ak cakap cam ade sumthing yang kurang. Ak caka yang kurang is air tangan mak. Pasni balik umah mak, demand kat mak la...hehehe...
No comments:
Post a Comment