Wedding

Daisypath Anniversary tickers

Amani

Daisypath Happy Birthday tickers

Aqil Danial

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, August 20, 2013

Resipi Japanese Cheese Cake

Ni 2nd time dah aku cuba resipi ni, memang sangat yummy. Aku dapat dari tenet, dari sape aku dah lupa dah. Haruslah plagiarism je, nak suruh aku create resipi sendiri memang tak la...  Jom la try jugak.



Bahan-bahan ( 8-inci )

Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon (x jumpa lemon aku letak je sikit sunquick)
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon (x jumpa lemon aku letak je sikit sunquick)

Cara-cara:-

Utk adunan A:
Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.

Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dalam adunan cream cheese & gaul sehigga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

Utk adunan B:
Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). (*akak pukul lebih kurang 7-8 minit)

Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.

Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bawahnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.

**Pada sesiapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simple jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air x masuk esp. springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).
 
Ni la rupa kek aku yang dah siap. Gebu sangat, sedappp..
Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment