Wedding

Daisypath Anniversary tickers

Amani

Daisypath Happy Birthday tickers

Aqil Danial

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, February 19, 2013

Kuah Kacang

Aritu masa balik kampung, mak ada buat kuah kacang makan ngan nasi impit. Tapi sebab kekenyangan, tak sempat nak makan puas-puas. Bila balik rumah, mula la teringin. Kebetulan En.Suami ada belikan udang kering fresh dari Lumut, berkobar-kobar lah semangat Mak Ton nak masuk dapur.

Bahan-bahan:
Minyak masak - cap apa pon boleh janji Halal
3 sudu lada kisar / cili giling /air lada or watever korang panggil la
Bawang merah sebijik
Bawang putih seulas - optional
1-2 cawan kacang hancur 
Udang kering - sikit je. udang ak besar-besar so ak guna dalam 5-7ekor
Gula pasir
Gula Melaka 
Garam
Asam jawa

Cara masak:
1. Goreng dulu kacang sampai keperangan. goreng tanpa minyak. Kalau tak suka kulitnya, ramas-ramas kacangnye sampai kulitnya tertanggal. Then blend le sampai hancur. Ada orang suka makan kacangnya, so blend la kasar sikit. Ikut suka hangpa la....
2. Panaskan minyak, tumis bawang merah and bawang putih. Bawang tu boleh blend or kalau ikut ak, hiris nipis-nipis je. Tumbuk udang kering sampai hancur, then tumis sekali.
3. Masukkan lada kisar. Goreng lada sampai garing.
4. Masukkan gula Melaka dan gula halus. Masukkan banyak sampai manis. Masukkan garam sikit.
5. Masukkan kacang hancur. Tipsnya..kene lebih banyak kacang dari sambal. Masuk le banyak-banyak kalau taknak pedas. Masukkan air banyak-banyak dan asam jawa sikit buat rasa.
6. Goreng le lama-lama sampai kuah jadi pekat. Kepekatan pun ikut suka korang. Ak suka pekat-pekat tapi ada orang suka cair-cair. 
Siap!

Tadaaa....(again, kalau pakai kamera mahal mesti nampak cantik. kehkeh!)

Nasi Impit? Beli je ketupat segera Nona tu and rebus. Siap.

Memula ak buat tak jadi, pedas gila. Mau tidak ak masukkan semangkuk lada. Mak cakap masukkan sikit je lada kisarnya. So ak terpaksa modify and masukkan kacang banyak-banyak lagi. Ak cite le kat kakak ak pasal percubaan kali pertama ak masak kuah kacang ni, dia gelak setan, kata ak masak macam nak buat kenduri. Siot je tau..

Watever pun kire jadi la ak masak ni. At least boleh la bertukar-tukar selera kan...

No comments:

Post a Comment