Wedding

Daisypath Anniversary tickers

Amani

Daisypath Happy Birthday tickers

Aqil Danial

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, December 10, 2015

Tanggungjawab kalau tak buat berdosa.



Perkahwinan itu tidak mudah. Apatah lagi perceraian.

Biar gambar berbicara.

Monday, December 7, 2015

Say Sorry when you are wrong

Semalam tengah main dengan anak-anak yang lasak, tetibe Amani terrrkoyakkan baju aku.

Me: Amani....abes dah koyak baju mama.

Suara ada sikit tinggi la kan, tak marah sangat cuma terkejut baju dah koyak. Amani upon hearing my high pitch voice, majuk la dia. Tros jd seashell.

And I approached her slowly...

Me: Amani, when you did something wrong, you should say Sorry.

Amani: Tapi mama marah Amani.

Me: Mama marah la sebab Amani salah, Amani koyakkan baju mama.

Amani: Mama marah Amani.

Me: Listen...kalau Amani buat salah, Amani kene say sorry. Kalau Amani say sorry mama tak marah la.

Amani: Tapi mama marah Amani tu kenapa?? (amboih, marah sungguh dia bila kite marah dia, padahal dia yang salah. Cit!)

Me: Ok ok..mama sorry mama marah Amani. Now turn Amani say sorry sebab koyakkan baju mama.

Amani: Sorry.

Me: Ok, mama tak marah dah. Kiss mama.

Amani: Jap jap, nak lap air mata....(and she kissed me)

Payah nak ajar budak-budak ni. Kita geram, dia pun geram. Kita ajar, dia pandai pulak melawan. Haih la...sabooo saboooo.

Monday, November 23, 2015

Sho

Danial: Mama, sho.

Me: Apa?

Danial: Sho...

Me: Apa tu??

Danial: Sho ting..

Me: Apa? Basuh puting (pacifier)?

Danial: Ha.

Me: Eee...cakap la betul-betul, mama tak faham. BA - SUH.

Danial: BA- SHO. Nah sho.

!@#$%^&*()

Monday, November 16, 2015

Learn to UNLEARN

I got few questions pasal agama. So I ask my friend yang juga seorang yang agak alim dan aktif berusrah.

"Kak, apa yang saya nak tanya ni mungkin salah tapi akak betulkan la ye. Kenapa ya saya selalu dengar orang dok cerita pasal Rasulullah, Rasulullah..I got confused. Kenapa kita terlalu obses dengan Rasulullah? Sedangkan kita sembah Allah... tapi jarang kita nak dengar kempen Sayang Allah. Boleh tak saya cakap camni?"

"Hmm...I understand your dilema..." paused few seconds. Aku dah cuak. Takut tersalah cakap dan kene hambur. "Actually Farah..." dia sambung lagi. "You are correct. Ingat balik kalimah syahadah kita. Muhammad itu pesuruh Allah, tak lebih dari tu"

Feewww...lega.

"Itu la..saya faham maksud kalimah syahadah tu. Banyak kali saya ingatkan diri - Rasulullah tu pesuruh Allah JE. tapi boleh ke camtu? Saya tau jugak yang Rasulullah tu kekasih Allah, maknanya baginda special."

"Nabi Muhammad diturunkan sebagai guideline untuk kita. Pada zaman tu masyarakat dah terlampau terpesong. Baginda tunjukkan kita cara hidup Islam yang betul. Dia sebagai rujukan, bukan untuk kita sembah"

"Tapi kak, saya dengar ceramah, ustaz tu cakap, kalau kita sayang nabi, kita kene dengar cakap dia. Ustaz dok promote ikut sunnah, ikut sunnah. Tapi jarang nak dengar ustaz bagi ceramah, kena dengar cakap Allah. Contoh macam ayat Quran pertama yang Allah turunkan, Iqra', Allah suruh baca, tapi kita ni tak promote pun apa Allah suruh. Jujur saya cakap, saya tak ikut sunnah sangat. Ibadah saya basic yang rukun tu je. Tapi cukup ke sebagai bekalan untuk ke sana nanti?"

"Farah...who are we to judge? Itu semua atas Allah. Kalau kita nak kira macam tu, we would be very culculative tau. Nanti tak ikhlas pulak"

"Ooo...betul betul. Habis, kalau saya nak ikut sunnah, nawaitu saya tu sebab saya ikut nabi, or sebab saya nak buat baik?"

"You buat baik tu dah betul dah. Kenapa you buat baik? sebab nabi buat. Tau kan cerita ada seorang perempuan buat yang selalu kutuk nabi, tapi hari-hari nabi suap dia makan? Tu nabi bagi guideline. So kalau you buat baik, you ikut sifat nabi, tapi nawaitu always kerana Allah"

"Ok, faham. Tula saya confuse. Kat Malaysia ni beriya macam puja nabi, buat Malam Cinta Rasul la. Kenapa tak promote Allah? Bila saya tanya diri camni, saya rasa bersalah pulak...macam saya ni tak sayangkan nabi. Nak cakap saya tak sayangkan nabi, maybe. Sebab saya tak pernah jumpa. Dok dengar cerita je, tapi itu pun kejap orang cakap hadis betul, ade cakap hadis palsu. Konpius la. Boleh tak saya ragu-ragu camni? Takpe ke?"

"Jangan risau...nabi pun ragu-ragukan Allah. Ingat cerita Nabi Musa? Dia sendiri minta nak jumpa Allah, minta Allah jelma depan dia, tapi lepas tu pengsan orang tu kan. Apatah lagi kita manusia biasa ni. Its okay to have doubt. Sebab tu Farah kena belajar guna channel yang betul. Agama ni banyak school of thoughts sebenarnya, pilih yang kita rasa kita senang nak belajar"

"Saya ni bukan pergi kelas kak. Dengar ceramah tu pun kadang-kadang terbuka tv, or tengok video kat facebook. Mana la saya reti bezakan mana betul mana salah"

"Farah...kalau you tak sure, you jangan ikut cakap ustaz tu. You pilih penceramah yang you rasa selesa"

"Tapi saya dengar ceramah tu, ustaz tu cakap kalau nak ikut sunnah, kene ikut semua. Tak boleh main pilih-pilih. Yang mana kita rasa sesuai ngan selera kita, kita amik. Yang tak sesuai, kita reject. Tak boleh camtu kak.."

"Boleh...siapa kata tak boleh. Elok la kalau Farah dapat bezakan mana yang ok dan mana yang tidak. Itu masalah dengan 21st century punya learning skill. WE NEED TO LEARN TO UNLEARN. Yang mana tak betul tu, unlearn cepat-cepat."

"Oo...ok, faham. Kiranya saya ni betullah?"

"Macam ni la senang Farah...kalau you tak sure, you buat solat taubat, and minta Allah bagi petunjuk kat you. Pape pun, always back to Allah. Dia yang kita sembah"

"Noted"

Tuesday, November 3, 2015

CERAI?!

Balik kampung baru-baru ni, dengar salah seorang saudara (kite panggil dia Britney jela eh) dah bercerai.

Muda lagi. Baru kawin tak sampai 3tahun. Belum ada anak.

Patutlah dah dua kali raya dia raya sorang-sorang, suami tak balik. Patutlah gambar dalam instagram semua dengan kawan-kawan je. 

Maka ramai yang bersimpati terhadap nasib si Britney ni yang dah menjanda di usia muda. 

Aku tak faham. Kenapa nak sedih dan simpati pulak?

Ye memang sekarang dia dah solo, tapi aku nampak dia happy. Dia happy minum kopi dengan kawan-kawan, travel sana sini dengan kawan-kawan, tengok theater, tengok konsert, join marathon. She is pretty much enjoying herself. 

STIGMA masyarakat kita. Bercerai tu macam the end of the world. Status JANDA tu macam taboo sangat. Walaupun bercerai secara baik, walaupun dengan kerelaan dua-dua pihak, tapi masyarakat tetap pandang serong. 


I guess memang itu yang dia nak pun. KEBEBASAN. Mungkin dia tak sesuai dengan komitmen berumah tangga. Dia kawen dulu pun sebab mak dia dah suruh sebab usia dah lanjut (orang Melayu kalau tak kawen by the age of 30 dah dikira 'tak laku'). Again, stigma masyarakat yang membuatkan wanita macam takde pilihan to live their own life. 

Aku tak kata aku sokong perceraian. Aku setuju bahawa setiap masalah tu ade penyelesaiannya. So instead of getting divorce, why don't you talk up and settle out the problems with your relationship. Macam mana kamu boleh bercinta dulu, fikirkan. Dan aku juga faham perceraian itu halal tapi ia paling dibenci Allah. Setiap kali pasangan bercerai, bergegar tiang arasy.  

Pernah aku dengar cerita (aku tak sure ini hadis ke apa, aku bukan pakar agama) zaman nabi dulu. Ada seorang perempuanyang cantik jelita, dilihat dimaki dihina diherdik oleh suaminya. Bila ditanya kenapa dia hanya berdiam sahaja? Dia berkata "Allah kurniakan aku dengan nikmat wajah yang cantik jelita. Jika suamiku ini adalah dugaan buat diriku, maka aku aku terima dengan redha. Allah mahu menduga imanku dan aku bersyukur"

Tapi berapa ramai yang sanggup bersabar macam wanita tu? Tak, kita tak sekuat itu. Kalau tak melawan suami pun, dalam hati mesti dah caut maki berbakul-bakul.  Aku tak setuju if you stay married but not a single minute you are happy with it. Stay dalam perkahwinan just for the sake taknak kene kutuk dengan masyarakat. Aku tak stuju! Kenapa nak seksa diri untuk apa orang lain fikir. Biarlah dorang nak cakap apa sebab yang merasa kita. Orang mengata sekejap aja tapi kita yang terseksa seumur hidup ni untuk apa? Dari hidup berdosa menderhaka pada suami, baik bercerai secara baik dan live happily.

She is happy. Let her be. 


Tak semua yang dah kahwin itu bahagia.
Tak semua yang ada anak itu gembira.
Tak semua yang kaya itu cukup segala, 
Itu semua bukan tiket masuk syurga,
Jika mereka pasrah dan redha dengan ketentuan-Nya
Sudah pasti mereka akan lebih bahagia di alam sana.

Tuesday, October 20, 2015

Kid's Paradise and our first attempt to watch movie

Haaa amik ko. Sebelom ni lama sangat menyepi page ni, arini skalik 3 posts aku up. Sebabnya semua gambar ni ada dalam henpon En.Suami. Itu hari dia transfer semua gambar dalam laptop, maka dapatlah aku update ha.

Ni nak cerita pasal Kid'z Paradise kat The Mines. Ni kes jerebu punye pasal la ni, tak boleh nak bawak anak pergi main kat outdoor playground, bawak la anak main indoor playground camni ha. (And sebab tengah berduit, boleh la nak bawak. Kalau xde duit boleh tengok jela...)

Kid'z Paradise
Lokasi: The Mines Shopping Complex, Seri Kembangan, Selangor
Admission Fee: RM28 (Weekdays) 
RM 40 (Weekend and Public Holidays)







Rule terpenting, kene pakai stokin nak masuk sini. Stokin ada dijual tapi bawak ajela stokin dari rumah, jimat sikit. 

Walaupun mahal tiketnye, tapi ini untuk all day entrance. Maksudnya ko masuk pagi, tengahari ko keluar gi lunch, pastu masuk balik sambung main. Main la dari pagi sampai ke petang, sampai pengsan sampai muntah. So berbaloi la kan. Parents pun boleh masuk, for FREE! So mak bapak bayar tiket untuk anak-anak, mak bapak main secara percuma.

Pilihan mainan not bad banyak. 

Kat sini takde siapa jaga anak kau. Ade pembantu kedai tapi untuk jaga kaunter dan sapu-sapu je. Aku memang sarankan parents jaga la anak masing-masing elok-elok. 


Lalu depan cinema, tiba-tiba En.Suami tanya "Nak tegok wayang tak?" Eeehhh...opkos la nak! Dah berkurun tak tengok wayang. Risau juga anak-anak buat hal dalam cinema, tapi Alhamdulillah ok. Danial awal-awal dah tertido, penat main agaknya. Amani ok je khusyuk menonton sebab cite katun kan. Cuma part yang seram tu dia dah mintak duduk dengan aku, bazir je beli 1 seat untuk dia. Pape pun, dengan kejayaan ini, lepas ni tengok wayang angkut budak-budak ni sekali la kot. 

Seronok!!

Monday, October 19, 2015

Lompat lah tinggi-tinggi - Jump Street

Ni suami belanja main lompat-lompat pulak. Sebabnya anak aku suke melompat di rumah. Dari gobok tv tu selamber je dia lompat ke bawah. Seriau juge tapi alhamdulillah so far xde plak cedera. Dah dia suke sangat, maka kami bawaklah dia main kat sini. Dah lama dah dengar pasal trampolin park ni tapi ni first try nak cuba. 


Jump Street
Location: No., 8, Jalan 13/6, Seksyen 13, 46200 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
Operation hours: 10am - 10pm


Melepak dulu kat kafe sambil tunggu turn nak main. Kitorang punya sesi pukul 11am, kitorang sampai kol10 lebih so kasi tunggu dulu sambil tengok orang melompat. Harga agak mahal, style cafe. Cam harga fries RM7. Ade jual pelbagai jenis kopi dan sandwiches.

Graffiti di tepi tandas. Tandas besih dan selesa. Surau juga disediakan.

First timer kene beli socks ni...grip sock namanya. Ada banyak size. Untuk Danial yang kecik tu pun ada.

Banyak gila trampolin, pilih je nak melompat katne. Ada ruang istimewa untuk kanak-kanak.

Pancit daa....

video

Kemudahan lain: Surau. Locker. Shoe rack. 

Harga: Tak ingat tapi kami bertiga (Danial free) termasuk stokin 4 ialah Rm120 untuk sejam.

Keselamatan: Banyak guard yang jaga setiap section. Macam aku kan bawak anak, dia memang tengok la betul-betul budak-budak tu main. Selalu tegur kalau kita violate any safety rules.

Aku memang betul-betul enjoy main dekat sini. Walau sejam tapi sangat berpeluh. Ada sorang omputih tu melompat sampai basah baju dia cam main bola. 

Tapi ada juga berita tak best pasal trampolin park ni. Ade kes sorang tu sampai lumpuh dari pinggang ke bawah. Tak tahu the detail story tapi kisahnya dia lumpuh sebab melompat kat sini. Mungkin ada dia buat silap tapi apa yang aku nak cakap ialah kena berhati-hatilah. And play at your own risk. Aku main alhamdulillah ok xde plak cedera cumanya biasalah kalau bersenam, 3-4 hari lepas tu abes tegang semua urat. Bagi aku tu tandanya yang kita betul-betul exercise, bagus!

Kumpul duit nak pergi lagi!

F for Fish - Aquaria KLCC

Aritu En.Suami belanja gi Aquaria KLCC.  

Manyaknye ikan...

Ada open aquarium. Boleh celup tangan dan touch sendiri ikan dalam kolam. 

Ada la deco-deco sikit untuk bergambar.

Ikan dalam ship-wrecked temanya. Kreatif!

Budak kecik kene dapatkan pertolongan orang besar. Kalau tak dia nampak kaki jela.

Ikan besoo...

Fefeeling underwater.

 Ikan yu berenang di atas kepala.

 SHARK.

 Jellyfish. 

Ada ruang aktiviti untuk kanak-kanak. Mintak kertas kat kaunter, then kaler. Kaler provided for free.

Jellyfish kuning tu adalah hasil karya Amani dan Ayah.

Break minum susu jap. Skeati buat cam kat rumah sendiri.

Last aquarium before balik. Berani plak dia sentuh starfish ni.

Pendapat aku... SERONOK! SERONOK! SERONOK!

Banyak benar ikan. Dan presentation sangat menarik, Akuariumnya didecorate dengan menarik dan mengikut tema, Kepada peminat ikan, boleh la dapatkan idea nak menghias akuarium anda di sini. 

Tiket mahal sikit tapi memang berbaloi. Tempat pun selesa fully air-conditioned.

Toilet bersih dan selesa.

Kalau nak bergambar dalam ni pakai kamera sendiri boleh, free je Tapi tak boleh guna flash. Takut ikan melompat keluar dari akuarium. Kalau nak pakai khidmat fotografer dalam ni pun boleh tapi gambarnya sangat mahal, 2 keping RM90.

Boleh tengok sesi fish-feeding pada waktu-waktu tertentu, baca label pada cermin akuarium untuk waktu.

Kedai makan takde dalam ni so makan la siap-siap. Kedai makan ada kat luar Aquaria.

Parking kat KLCC banyak tapi kene sediakan duit parking, mahal.

Bila fikir-fikir balik, mungkin aku seronok sebab ade orang belanja. Kalau pakai duit sendiri belum tentu gedik camni. Pape pun, syukur Alhamdulillah. Hehehe...


Tuesday, October 6, 2015

They are home!

Alhamdulillah mak ayah dah selamat balik dari menunaikan haji. Legaaa....

Flight dijangka tiba pukul 8.50malam di KLIA. Walaupun excited nak sambut dorang balik tapi aku paling benci menunggu. Rilek je pukul8 baru keluar rumah. Rumah dekat je ngan KLIA, bajet boleh sampai on time. Tapi sebab dah lama sangat tak ke sana, siap sesat bagai kol9 lebih baru tiba KLIA.

Nasib baik kakak aku dah roger, ruang Ketibaan jem katanya. Aku terus naik ke Perlepasan and head to parking. Alhamdulillah parking banyak. Orang semua parking tepi jalan la tu, sebab tu sampai jem. But cannot blame them also, parking KLIA harap maklum jela mahal. Lepas McD satu set. Eh.

Ramai dah yang menunggu, sesak. Kene pulak aku spesis ketot, payah pulak nak nampak orang keluar dari arrival gate tu. Aku ngan kakak2 aku excited tunggu, anak2 ntah kemana. Nasib baik suami semua memahami tolong jaga anak. Kebetulan aku bawak bekal pisang goreng, budak2 siap berpiknik dalam KLIA tu makan berjemaah. Dulik.

Dah pukul9.40pm, sorang-sorang jemaah haji keluar dari arrival gate tu. Seksa weh menunggu. Alhamdulillah famili depan aku cepat pulak sedare dia keluar, dapatlah aku kedepan sikit. Itu pun dorang dah menunggu dari pukul8 katanya. Kesian...

Kelakarnya adik beradik aku semua rabun, sorang pun tak nampak.

"Tu kot mak"

"Bukanlah, mak tak jalan camtu"

"Tapi gaya laki dia jalan cam ayah"

"Mak takde handbag camtu"

"Jerit je panggil macam kenal, dia dah datang dekat niant kalau bukan kite cakap la eh sori, silap orang"

"Elok-elok excited nak jumpa mak, ade kang yang kene marah "apsal lambat sangat?""

Hahaha..bengong.

Alhamdulillah ktorang takyah tanggu lama. Belum pukul10 mak ayah dah keluar dari arrival gate.



Senang je nak spot, mak dan jacket merahnya yang dah bertahun tu. Lusuh dah tapi dia suke pakai.


Lepaskan budak yang tak sabo nak jumpa atok, dari pukul6 dah mintak mandi nak amik atok. Berlari dia dapatkan tok mak dia.


Lengkap kami satu famili. Jarang nak dapat ni. This is the moment that will be appreciated through the rest of our life. (Sorang lagi abang ipar takde sebab dia tolong amik gambo)

Alhamdulillah I got both of them back. Semoga panjang umur mak dan ayah. Amin.
posted from Bloggeroid

Monday, September 14, 2015

Rindu mak ayah

Now mak ayah aku kt mekah, tengah buat haji. Alhamdulillah turn dorang cepat.

Sekarang ni tengah kecoh pasal incident kren jatuh dekat Masjidil Haram. Ramai yang mati kene hempap. Ada juga jemaah dari Malaysia yang jadi mangsa. Alfatihah.

Risau sungguh bila dapat berita tu. Nak jadi cerita, aku tak boleh tidur sangat masa subuh tu. Walaupun period, tapi mata takmau lelap, selalunya best je aku lena sampai ke siang, maklumla tak solat. Terus capai henpon dan tengok Along ade wassap pasal inciden tu. Terus bukak tv, belum ada liputan. Terus msg ayah. Nak call tak boleh, kene set IDD call ke apa.

Tunggu ayah reply sampai tertido. Bangun pagi tengok ayah reply cakap mak ayah selamat. Alhamdulillah.



Sungguh mulia siapa yang terkorban tu. Meninggal hari jumaat, dalam the most sacred place and masa tengah beribadah. Ada gambar tunjuk magsa tengah sujud. Subhanallah..mati syahid katanya.

Tapi...aku taknak mak ayah aku meninggal kat sana. Aku nak dorang balik sini. Yup, I'm selfish like that. Pape pun biar kat Malaysia, biar kat depan mata. Kalau boleh biar aku pergi dulu. I just don't know how to live without the people I love most. It must be damn hurt, right? No, I don't want to feel that. Let them live longer.  


The one and only Mak dan Ayah
posted from Bloggeroid

Thursday, September 10, 2015

A series of unfortunate events.

Aritu aku balik keje lewat. Memang jadualnye begitu, harus balik pukul tujuh malam. Kebiasaannya suami akan ambil anak-anak di rumah pengasuh, tapi aritu suami kene outstation, terpaksalah aku yang ambil anak.

Tepat je pukul tujuh, terus berlari keluar pejabat. Allahuakbar, hujan selebat-lebat tidak. Cuaca dah macam pukul lapan malam, gelap sungguh. Taknak anak-anak menunggu lama, aku redahkan juga hujan tu. Parking kereta jauh sikit, basah. Sepanjang dalam kereta merempuh jem, aku kesejukan.


Lepas amik anak, sampai rumah terus nak masak. Nak beli kat kedai pun tak boleh sebab hujan, masak ajelah apa yang ada. Takde apa pun nak masak sebenarnya..yang ada telur dan fishcake baki buat mee goreng sebelum tu, buat nasi goreng jela senang. Masa nak prepare bahan masak, Danial pulak buat hal. Taknak berenggang langsung. Bengang je tengok perangai dia. Mana nak masak, mana nak layan anak, mandi pun belum lagi dengan baju basah. Tapi cuba juga melayan..sebab rasa bersalah amik dia lambat aritu. Amani pulak nak pisang la bagai. Aku bagi taknak, nak buat sendiri katanya. Layankan ajela dengan penuh kesabaran walaupunnn...

Lepas mandi, terus menuju ke dapur untuk masak. Lagi sikitttt nak habis masak tiba-tiba......pufff! Blackout!


Anak-anak dah start menangis sebab takut gelap. Aku nak cari sumber cahaya pun tak tahu macam mana, henpon ade kat ruang tamu. Amani yang berjalan ke dapur mula melanggar itu ini, sambil nanges makin kuat. Adoiii..serabutnya! Aku on kan aje api dapur gas, mengharapkan sedikit cahaya. Bila dah jumpa Amani, aku try cari lilin kat dapur, tapi tak jumpa. Aku try ke ruang tamu, blur tak tahu kat mana aku letak telefon. Alhamdulillah Allah nak tolong, ada lampu kelip-kelip dari henfon  tanda msg masuk, terus aku capai. Terang sikit rumah. Now nak cari lilin pulak, buatnya blackout lama, kong pulak bateri nanti. Dalam masa yang sama, anak-anak sibuk bertanya soalan innocent "kenapa gelap mama? mama cari apa? henpon Amani mana? Kenapa tak bukak lampu? Lampu rosak ke mama?" Pening....

Tiba-tiba........basah. Tengok Amani, muntah!! 


Allahuakbar....rasa aku nak menangis time tu jugak. Lepas satu-satu hal jadi! Aku suruh Amani masuk toilet sementara aku amik kain buruk kat dapur. Tapi sebab gelap dia takut, Amani ikut aku ke dapur, kat situ dia muntah lagi! Aku cepat-cepat tarik dia masuk toilet. Sebelum masuk toilet muntah lagi! Aku dah kalut mana nak pegang Danial, mana nak pegang lampu suluh. Aku tinggalkan Danial ngan Amani dalam toilet, gi amik lilin kat ruang tamu. Anak-anak ingat aku tinggalkan dorang, dah start meraung. 

Aku bersihkan toilet, tukar baju Amani, mop ruang tamu dan dapur. Itu pun ntah brape trip ulang alik ke toilet bersihkan mop. Amani muntah bukan sikit-sikit. Siap kemas, aku cedok nasi goreng dan makan dengan anak-anak dekat ruang tamu. 

Panas, penat (kebetulan aritu jadual aku pack sangat, kelas non stop sebab aku buat kelas ganti)...aku dah hampir tiada perasaan. Habis makan, elektrik pun ada semula. Alhamdulillah.

Aku pun tak tahu macam mana aku survive that day. Tapi sekarang aku tahu, dalam doa aku, aku takkan lupa minta "Ya Allah, tolong beri aku kekuatan Siti Khadijah dan Mariam!" 

posted from Bloggeroid

Tuesday, September 1, 2015

Hold your peace

In Chistians holy matrimony, before the proceeding starts, the Minister will announce that if anyone would like to object the marriage, they should;

"Speak now or forever hold your peace" 

Konsepnya mudah, kalau tak puas hati cakap. Kalau taknak cakap, simpan dan pendam sampai mati.

I personally LOVE this sentence. 

Pendek kata, JANGAN MENGUNGKIT!

Friday, August 28, 2015

Gaduh sebelum kahwin...dugaan atau petunjuk?

Aku ada sorang kawan. Dah bertunang awal tahun aritu, dijangka berkahwin hujung tahun ni. So semalam bila nampak dia online, aku tegur la dia.

Aku: Bila nak kawen? Persiapan dah siap?

Kawan: Ikutkan awal tahun. Barang hantaran ada sikit-sikit dah beli, tapi aku pun taktau ni. Kerap sangat gaduh, cam nak fikir balik pun ada.

Bagi aku, kerap gaduh masa bertunang ni normal. Lagi parah bila majlis kahwin tu dah dekat sangat. Aku tahu sebab aku pernah alami mende yang sama masa bertunang dulu. Dan bila adik ipar aku bertunang, dia pun cakap mende yang sama. Sebab tu orang tua dulu-dulu tak kasi selalu jumpa sebab nanti takut gaduh. Dan tak kasi tunang lama-lama sebab nanti takut putus. 

Ada beberapa sebab kenapa kita selalu gaduh sebelum kahwin?

1. Stress

Kahwin ni walaupun mende seronok, yela dapat naik pelamin, dapat pakai baju pengantin...tapi prosesnya sangat rumit dan boleh menyebabkan stress! Hal pendaftaran aje dah rumit. Nak kene pergi pejabat agama la, pergi kursus kahwin la, pergi buat HIV test la. Tu kompem nak kene amik cuti untuk uruskan. Belum lagi masuk bab survey hantaran, butik pengantin, katering, khemah, goodies beg, cameraman. Bab DUIT memang malas aku nak komen panjang. Tu raja segala stress. Nak sediakan duit berpuluh ribu, basah ketiak oi! Duit dah cukup pun kadang-kadang sebab bajet constraint, tak dapat apa yang kita nak, stress lagi!


Adatlah kalau bergaduh kan sebab masing-masing stress. But insyaAllah bila majlis dah settle, habis la stress tu dan boleh la hidup bahagia berdua. Ewah.


2. Dugaan

Macam biasa la, ini semua mainan syaitonnnn... Dia taknak kita buat mende halal (berkahwin) maka dia hasut lah kita. Kalau tak dihasutnya suruh kita berzina, dia hasut kita untuk benci pasangan kita. 

Aku ingat lagi aku dan En.Suami bergaduh. Gaduh pasal apa aku tak ingat, tapi dia punya marah, terus balik Perak (aku duduk Selangor) malam-malam buta tu. Aku call-call tak angkat. Aku punya risau, aku kejar dia ke Perak pagi tu jugak, dalam pukul 3 pagi. Sampai kat sana aku pujuk-pujuk (walaupun tak banyak bercakap sebenarnya sebab dia tengah marah), lepas dah cool sikit aku balik semula Selangor sebelum subuh. Gigih tak?

Nasib baik masa tu abang ipar aku rajin temankan. Aku rasa kalau tanpa jasa abang ipar aku tu, memang tak berjodohan kot aku dan En.Suami. 

Cuma untungnya kitorang bercinta jarak jauh, payah nak jumpa. And bertunang pun tak lama, 4 bulan je. So kurang la bergaduh tu.

3. Petunjuk

Mungkin Allah nak bagi petunjuk perangai sebenar bakal suami kita sebelum kita kahwin dengan dia. Masa bercinta lain beb..masa tu belum dapat, memang bulan bintang pun sanggup petik, kentut pun bau wangi! Tapi bila dah agak-agak kompem nak dapat (bertunang), dah start tunjuk belang. 

Kita kena alert la. Jangan dek kerana cinta, kita pejam mata pekak telinga dengan perubahan perangai dia. Jangan pakai teori "dulu dia lain" or "nanti lepas kahwin dia berubah la". JANGAN AMBIL RISIKO! Kalau betul-betul tak boleh nak coupe ngan perangai dia tu, jangan takut untuk batalkan aja perkahwinan. Jangan sebab kononnya nak jaga air muka keluarga, ko selamanya menderita kawen dengan orang sewel. 


Sebenarnya semua orang ada kekurangan. Kekurangan tu yang buatkan kita kadang-kadang rasa benci dan akhirnya gaduh. But marriage is the matter of whether you are able to coupe with it or not. Macam ada sorang ex-bf aku dulu, dia memang baik. Keburukan dia tak banyak. Tapi ada satu perangai dia yang memang langsung aku takleh terima - dia terlalu bergantung pada mak ayah dia. Maaf cakap aku memang pandang rendah orang yang tak reti berdikari, especially LELAKI. Itu adalah alasan kenapa kitorang clash walaupun dah 2 tahun bercinta. Perangai dia tu keluar lepas 2tahun tula. Tapi ada kawan aku yang tak kisah laki dia 'anak mak' sebab mertua dia kaya, so dia tumpang kekayaan mertua dia sekalik. Depends la kan.


Bertahan la selagi mampu. Selagi pasangan kau tak buat perangai gila kata taknak kahwin, bersabarlah. Bagi aku yang perempuan ni simple...kalau laki berani kata dia taknak kahwin tapi kita paksa dia kahwin gak ngan kita, tak mustahil lepas kahwin dia berani lafaz talak atas alasan kita yang paksa dia kahwin ngan kita, bukan dia nak pun. Masa tu nak cakap apa?? Nak marah dia pun tak boleh sebab memang dah terang-terang salah kita.

So akhir kata, terpulang pada ko sebenarnya nak nilai gaduh tu macam mana. Pucuk pangkalnya, CINTA. Kalau cinta tu mendalam,sampai ke Perak pun sanggup kejar tengah malam. Hikhik! Kalau takde cinta dan kahwin sebab terpaksa, tu yang kahwin kejap dah cerai. 

Kalau ragu-ragu, adukan aje pada Yang Maha Mengetahui Allah swt. Minta Dia beri petunjuk. Kalau pasangan kau tu yang TERBAIK untuk kau, maka mudahkanlah urusan perkahwinan tu. Tapi kalau bukan, moga diberi kekuatan untuk batalkan semuanya.


Good luck and all the best!

Thursday, August 20, 2015

Kisah laki bini



Bila bini konpius dan suami malas nak layan.

posted from Bloggeroid

Monday, August 17, 2015

Sebab kenapa anak anda perlu didenda walaupun dah berbulu.

1. Ponteng kelas
Mereka adalah pelajar. Pelajar tidak perlu bekerja, mereka hanya perlu datang kelas. Kalau tak datang kelas tapi boleh score A takpe juga, ni semua result kelaut! Kalau anda hantar anak anda ke kolej untuk berpoya-poya, sila maklumkan pada pensyarah, maka kami tidak akan ambil tindakan.

2. Lewat datang kelas.
Cuba kalau di rumah, anak anda tidak bangun lagi walaupun sudah pukul 12tghari, anda marah tak? Atau anak selimutkan lagi anak anda agar mereka dapat terus sambung tidur sehingga petang? Atau patutkah dibiarkan aje tak bangun-bangun walaupun dah 3 hari? Patut ke? Patut ke?

3. Bercakap sewaktu pensyarah mengajar di depan
Sejak dari kecil kita diajar untuk jangan menyampuk ketika orang tua sedang bercakap. Kan orang tua-tua selalu cakap "nak kene cili ke mulut tu?" Kalau setakat kena denda sikit ok la kot, dari kena cili.....

4. Tak buat assigment.
Tak buat assignment, tak dapat markah. Tak dapat markah, result jatuh. Result jatuh, tak boleh grad on time, silap-silap kena tendang. Anda belasah anak anda sebab bazirkan duit anda bayar yuran tapi dia tak boleh nak grad. Anak anda merajuk, larikan diri dari rumah dan jadi gengster. Haisyyy...tak payah susah-susah, serahkan aja tugas mem'belasah' itu pada kami.

5. Melawan cakap pensyarah.
Masalahnya kalau dia pandai lain la cerita. SPM pun cukup-cukup makan, ada hati nak melawan pensyarah. 

6. Main handphone dalam kelas.
Kalau boleh belajar pakai telefon, tak payah la bayar yuran mahal-mahal masuk kolej. 


Kalau ikut cara didikan Islam, hanya pada 7 tahun kedua (umur 7-14tahun) sahaja dibenarkan untuk bersikap tegas pada anak-anak. Jika anak-anak ada buat silap, maka boleh dipukul. Lepas dari itu, anak-anak harus dilayan dengan mesra, persis seorang teman kerana mereka sudah boleh berfikir.

Selaku seorang pensyarah, aku cuba terapkan pendekatan yang sama dalam pembelajaran. Pelajarku rata-rata sudah pada tahap 7 tahun ketiga..sudah besar panjang semuanya, bak kata orang tua-tua "dah berbulu"! Sebaik mungkin pelajar aku layan sepert rakan. Aku usaha agar pembelajaran menjadi menarik dan tidak formal. Dari tidak minat K-Pop, sampai sekarang sudah jadi fan semata-mata mahu cuba sealiran dengan pelajar. Bagi subjek-subjek berasaskan teori yang agak membosankan, pendapatku mungkin lebih seronok jika diberi contoh-contoh yang dekat dengan hati mereka. 

Namun, semuanya tidak semudah yang kusangka. Cabaran menghadapai karenah remaja terlalu tinggi. Kalau budak-budak yang buat salah, boleh lagilah dipujuk hati "takpela, mereka kecil lagi, tidak tahu apa" ...tapi kalau yang buat salahnya orang tua yang kononnya sudah boleh berfikir, logik apa lagi yang boleh digunakan untuk memujuk hati?

Keinginan untuk mendenda pelajar memang sangat tinggi. Namun sayangnya ibu-bapa sekarang ini sungguh pelik, anak mereka tidak boleh diusik. Jika pelajar didenda, cepat sahaja aduan sampai ke pengurusan tertinggi. Akibatnya, pensayarah yang dimarah oleh pengurusan, kononnya tidak pandai menggunakan pendekatan psikologi pada pelajar. Adussss....bertambah sakit hati!

Kalau anak anda tak bersalah, takde sebab untuk dia kena denda. Kami pensyarah semua terpelajar, kami bukan gila. Kalau taknak anak anda kena denda, seal dia dalam kotak dan letak kat loteng rumah.  

Thursday, July 30, 2015

Abes la..

Abes la abes la....camne ni???

Aku dah jadi die-had fan K-POP. Tidakkkkkk!!!!!!

Malu nak ngaku sebenarnya...sebab dulu aku pernah la ngutuk orang yang suke K-Pop ni cam takde taste. Yela, artis lelakinya semua jambu belaka. Zaman aku dulu, suka band yang memang kelakian sangat cam Back Street Boys, Five, N'Sync.

Tapi skang ni perasaan aku sama macam aku suke N'Sync dulu. Kemaruk! Kalau zaman remaja dulu bilik aku penuh ngan poster N'Sync (zaman jahiliah, ampunkan ajela), ni datang balik feeling nak penuhkan bilik ngan poster K-Pop plak. 

Kau gile? Anak dah dua!! Huhuhuhu (nanges bawah katil).

Aku skang kemaruk Big Bang...in particular Taeyang ngan GDragon. Ini buktinya:


My fon wallpaper - GD & Taeyang
 
Laptop wallpaper (walopun ni sebenarnya laptop En. Suami tapi ada aku kisah??)

Taeyang sebab aku suke sangat lagu Eyes, Nose, Lips dia tu. Siap gigih hafal lirik ko...walopun tergeliat lidah. Payah beno la bahasa Korea ni!

Eyes, Nose, Lips - Taeyang
Note: Mohon jangan buat spekulasi kata aku gatal sebab tengok body dia. Iman aku tidak secetek itu. Ewah.

GD lak aku suke sebab dia COMELLLL! And dia sangat pandai. Dialah ketua kumpulan GD dan penulis lirik kebanyakan lagu Big Bang.

Aku siap tengok segala program interview dorang. Memang sedih la kalau dengar cerita dorang, camne dorg nak bertapak dalam industri. Persaingan dorang sangat sengit, akademi seni bersepah kat Korea tu. For them to make a big name, memang awesome la. Dorang juga sangat popular kat Jepun. 

Adoiii...camne ni? Camne ni? Malu weh nak ngaku suke K-Pop. 
posted from Bloggeroid



Monday, July 27, 2015

DUIT

Funny how life taught me to value things...especially MONEY.

I used to earn good salary before. Higher than any friends I know. But in order to pursue my dream and do what I like, I went from "I can almost buy anything that I want" to "Damn, I can't even buy things that I need!".

Bukan senang. Payah sangat. But we adjust, we adapt. 

Tukar life style. Beli apa yang perlu dan sekadar mampu. Tiada lagi bermewah-mewah.

In time of difficulties, I always had this thought "kalau aku ada duit lebih nanti, aku nak beli..." and I started making a LONG list of things I wanted to buy. 

berangan jela...

Now I have some extra money in hand...but funny thing is, I don't know what to buy!

I always come to this thinking whether buying this thing is better than buying that thing, you know what I mean? Because having extra money is a rare occasion, I need to spend it wisely. And suddeny also rasa bersalah kalau spend the money blindly, like "Oih, ko tak ingat ke camne ko hidup susah dulu?"

And suddenly I feel proud of myself. Aku harap sangat dapat amalkan sifat ni. 

My watch just broke down, I need a new one. Boleh je beli sendiri, but since my birthday is just around the corner, I might want to wait..mana la tahu kan kot ade yang baik hati nak hadiahkan jam tangan baru. Hik!

Nak kene amalkan sifat menabung pada anak-anak pula. Wish me luck!

Wednesday, July 15, 2015

Maaf

Raya dah dekat. Sempena ketibaan bulan Syawal ni, kita digalakkan untuk bermaaf-maafan.

Tapi mesti ada seseorang (atau mungkin lebih) yang kita susah sangat nak maafkan kesalahan dia.

Dalam Islam, kalau kita bersalah dengan Allah, kita boleh buat solat taubat dan minta keampunan-Nya. Tapi kalau kita buat salah dengan manusia, kita kene minta maaf dengan manusia tu sendiri, kalau tak dosa tu kita kene tanggung kat akhirat nanti.

"Kau merangkak jumpa aku dekat akhirat nanti!" kata kita dengan bongkaknya.

BUT...we are all sinners, aren't we?

Kalau kita taknak maafkan kesalahan orang, ada kemungkinan pun ada seseorang yang taknak maafkan kesalahan kita.

Payah kan?

Berdoalah semoga terbuka hati kita suatu hari nanti untuk memaafkan kesalahan orang yang kita benci tu. Dan berdoa juga terbuka hati orang yang berdendam dengan kita supaya memaafkan kesalahan kita. 

Semoga kita semua kembali dalam keadaan yang bersih.

Why am I writing this?

Nope, bukan untuk berdakwah.

Truth is I am holding a grudge over somebody right now. Memang tak dapat nak maafkan langsung kesalahan dia. Yes, I really hope dia akan merangkak jumpa aku kat akhirat nanti. 

But, muhasabah diri. 

Aku berdoa semoga suatu hari nanti terbuka hati ni untuk maafkan dia...sebab aku juga berharap orang maafkan kesalahan aku.

Atau mungkin sebenarnya aku harap dengan memaafkan dia, aku dapat ketenangan dari api dendam yang membara lama dalam hati ni.

Kenangan itu boleh dilupakan, tapi luka itu tetap masih berdarah.

Monday, July 6, 2015

Epidural.

Aritu aku ada post pasal aku sokong cara tradisional dan aku cakap cara moden tak semuanya betul.

Ok, kali ni nak cerita bab sokong perubatan moden plak. Eh. Apakah?? Ye, aku memang lalang. So go on and read if you like. If don't, leave. Idc. 


Aku nak komen sebab aku ade pengalaman amik epidural..masa lahirkan anak kedua. 

Anak kedua lahir kat hospital swasta. And seperti ramai yang komen, kalau kat swasta ni memang dorang promote betul epidural ni Selang 10minit masuk labor room aku tu tanya "Sakit tak? Nak amik epidural tak?" Masa lahir anak pertama kat hospital kerajaan, memang takde la dorang nak offer.

Mula-mula melagak tolak epidural, konon boleh tahan sakit. Tapi bila contraction dah every 10-15 minutes, nurse yang masuk offer tu pulak macam offer BMW sebijik, aku terima jela. Aku ingat lagi ayat dia yang paling win "Kalau nak, amik sekarang. Kalau bukaan dah 5cm dah tak boleh amik lagi dah" Haaa..tak ke macam sale time Happy Hour namanya tu, so grab la cepat-cepat kan. Bukaan belum 5cm pun sakitnya ya Allah, tuhan jela yang tahu. Kan orang dah buat kajian, sakit nak bersalin ni macam nyawa dihujung nafas, macam 17 tulang patah serentak. Nak tahan lagi? Jujur aku cakap, aku tak tahan. 

Bila setuju je nak amik epidural, bukannya tu anesthesiologist (pakar bius or lets call them anest) terus masuk dan cucuk kau. I guess sebab aku masuk spital tengah malam, kene tunggu pagi juga baru anest masuk labor room, imagine ajela kena tahan sakit berjam-jam tu. So sebenarnya takde lah istilah 'kena paksa' amik epidural. Ko boleh je tolak in case tetiba ko tukar fikiran.

Bila anest masuk pun dia akan tanya lagi "betul ya puan nak amik epidural" bila kita confirm baru dia proceed. Bila anest tu raba-raba tulang belakang aku (jangan fikir bukan-bukan naaa...dia nak cari port nak cucuk la tu), dia notis yang tulang belakang aku bengkok. Terus dia stop. 

Anest: Tulang belakang puan tak tegak ni
Aku: Ya, saya ada scoliosis
Anest: Laaa...kenapa tak cakap?
Aku: Takde orang tanya.
Anest: (gelak kecil) Saya pernah la buat procedure ni pada pesakit scoliosis tapi saya harus bagitahu ada risikonya ya. Kalau saya rasa tak boleh proceed, saya batalkan procedure ni ya.
Aku: Saya faham. Kalau rasa tak boleh jangan paksa, saya tak marah.

Alhamdulillah the procedure went well. Sejuk je rasa bila cucuk epidural tu. 

And Alhamdulillah...hilang la rasa sakit nak bersalin. Perghh...seronok pulak aku rasa. Baring dalam labour room tu sambil layan movie Green Hornet dengan rilex. Hahahaha.... Pagi kene cucuk dalam kol8-9 camtu, petang kol4 baru aku bersalin. Alhamdulillah xyah menahan sakit selama itu.

So from my personal view, aku memang tak nampak keburukan epidural ni. Kebaikannya ialah;

1. Tak rasa sakit contraction. Tapi bila bukaan dah besar dan dah tiba waktu bersalin, sakit bersalin tu memang otomatik datang. Bila nurse tengok ko macam takleh tahan sangat dan bukaan pun dah besar, baru nurse panggil doctor and suruh kau push. Kalau kau sakit tu memang kena tahan ajela...takde la dorang tambah dose epidural tu. Kalau kau tak rasa sakit langsung, camne lak kau nak push. Lemas pulak baby dalam perut kang.

2. Bila kau tak sakit, so otomatik nya kau dapat jimat tenaga untuk push. Kalau dari awal dok tahan sakit yang maha hazab tu, takutnya bila tiba waktu bersalin yang sebenar, ko dah kehabisan tenaga dan tak larat nk push.

3. Bila pengalaman ko hadap sakit tu kurang, ko takde la fobia sangat nak beranak lagi kan. Lepas pengalaman bersalin anak kedua ni, aku dah aim kalau beranak lagi pasni, aku akan amik lagi epidural ni. Sejujurnya lepas bersalin anak pertama tanpa epidural, aku memang agak fobia. Tapi dah rezeki mengandung lagi, aku doa bagai nak rak supaya Allah kurangkan sakit aku. Alhamdulillah dapat offer pakai epidural, memang selesa. So aku sarankan siapa nak bersalin anak pertama, amik la epidural ni supaya excited nak bersalin lagi dan lagi. Hehehe..

4. Hospital offer tu bukan apa, bukan saje nak casamik duit patient tapi dia tahu la kita dapat hadapi ke tidak. Dia dah kerja bidang ni bertahun-tahun, dia boleh nilai siapa yang tahan siapa yang tak. Lagipun dia sebenarnya bagi alternatif option untuk kau juga...dari kau tahan sakit nak mati tu, baik la amik ubat. Kat spital gomen takde sebab dorang memang nak galakkan kelahiran normal. Persoalannya, betul ke kau mampu tahan?

Tapi for those yang pakai company punya medical benefit, please check betul-betul. Rasanya epidural ni company tak cover, kene bayar sendiri.

Me personally memang takde masalah dengan epidural. Yang dok buat cerita tu (tak tahulah betul ke tak) bagi aku sengaja nak takut-takutkan orang. Mungkin yang lumpuh tu 1 in million punya kes. Ntah-ntah dia sebenarnya alergic pada ubat anesthetic tu tapi dia tak tahu, so takleh nak salahkan doctor atau hospital.

Bagi aku simple je bende ni eh. Bersalin ni anugerah Allah. Sakit bersalin tu pulak penghapus dosa. Kalau kau di'uji' lebih dari itu, itu bahagian kau, maknanya Allah sayangkan kau. But jangan jadikan benda ni benchmark untuk semua kes-kes yang lain. Tepuk dada tanya selera.

Wednesday, July 1, 2015

Apa kegunaan sesi interview sebenarnya?

I graduated with Bachelor Degree on 2008. Ever since, I have attended numerous interviews. Many...so many to count. Ceruk mana pun kat Malaysia ni aku redah asal ada jemputan temuduga. 

Mungkin ini dugaan untuk aku, susah nak dapat kerja. But in case where I already secured a job pun, I still go for job hunting. My intention is only one - To get better employment. I believe somewhere out there, there is one job that really suits me.

Based on my experiences, dari berpuluh-puluh interview yang aku pergi, hanya dua sahaja yang berjalan dengan baik. Selainnya meninggalkan kenangan yang cukup mengguris hati.

Di Malaysia, sesi interview seolah-olah sesi soal jawab antara polis dan penjenayah, sungguh menakutkan! Calon akan ditanya soalan yang kadang-kadang takde kene mengena pun dengan jawatan yang dipohon. Interviewer tanya soalan yang diluar skop kononnya untuk mengetahui tahap pengetahuan calon. Yang pastinya calon belum bersedia dengan soalan yang tidak disangka. Aku pernah mohon jawatan sumeber manusia dan soalan yang ditanya adalah mengenai kesan kemerosotan ekonomi negara, how are they related? Of course la calon mempuyai pengetahuan am yang basic tapi bila jawapan yang diberikan hanyalah sekadar 'on the surface', interviewer nak marah pulak. Bukan salah calon..dia hanya mahu minta kerja yang dirasakan sesuai dengan kelayakan, bukannnya ingin bentang research atau kertas kerja!

Pendapat interviewer pada kau akan bertambah buruk kalau dia tengok resume ko kencang gila dengan banyak pengalaman kerja. Habis la ko.....jenuh la menjawab soalan yang merepek-repek like "Kenapa nak mintak kerja sini, kerja lama awak nampak hebat" Apa ko nak jawab? Takkan ko nak jawab ko tamak duit, nak cari kerja lain yang boleh offer lagi tinggi. Atau sebab bos ko gila, suruh ko kerja non stop sebab tu resume ko kencang, so ko nak tukar kerja yang tak gila sangat. Atau sebab ko nak pindah dekat sikit ngan mak bapak ko sebab ko anak mak. Atau nk pindah dekat ngan pakwe supaya jimat duit travel bila nak dating. Even ko dah menjawab dengan berhemah "sebab saya mahukan cabaran dalam kerja saya" tapi kebanyakan interviewer akan anggap jawapan ko tu terlalu diplomatik lalu mereka akan ketawa sinis. Sumpah annoying!


Kat Malaysia, bertuka-tukar kerja ialah satu jenayah.

Sebab mentaliti kita masih mentaliti atok nenek. Kalau dah kerja tu, kene setia dengan kompeni tu sampai pencen walaupun hari-hari kene maki. "Dah rezeki kau, hadap jela...." Macam la rezeki ko kat bumi Allah yang luas ni ade kat situ je, kalau kau tukar kompeni lain automatik rezeki ko hilang ditelan bumi.

Pengalaman aku interview dengan omputeh sangat berbeza. Aku tak tau lah kot dorang desperate nak hire orang ke apa, tapi cara interviewnya ialah.....instead of interrogate candidate, dorang promote post yang dorang offer tu. Sebabnya;

1. Ruang iklan jawatan kosong tu terlalu kecil dan simple untuk menerangkan jawatan itu secara details. Contohnya dalam iklan kata "required skills: advance in microsoft office". Dalam interview dia akan cakap yang kerja tu memerlukan ko terer excel sebab kene buat banyak report, so kene tau guna pivot table. Takkan nak tulis panjang-panjang camtu dalam iklan jawatan kosong kan.

2. Dorang dah pilih candidate yang terbaik dalam 'screening process', kenapa nak kene screening lagi dalam interiew? So masa interview ialah masa untuk promote jawatan tu supaya candidate yang terbaik ni tadi akan berminat untuk join kompeni dorang. They do not want to lose the talent. Interviewer akan tanya samada candidate berminat tak untuk 'try' the job they offered.

3. Interview juga adalah untuk memberi penerangan dengan lebih lanjut tentang 'compensation package' yang akan ditawarkan. Kiranya dorang takde melagak yang dorang offer benefit yang tiptop. And plus dorang memang spesis jujur. Kat Malaysia jangan harap la nak dengar interviewer explain pasal compensation yang bakal ko dapat. Kalau kau tanya pulak, ko akan dianggap sebagai mata duitan. And normal sangat kalau kene tipu, time interview cakap lain, dah kerja dapatnya lain. Dah kerja baru la nak cakap "oohh..bonus tu memang dapat tapi kalau awak dah kerja cukup 3 tahun" Krikk krikk...

Bukanlah dorang tak tanya soalan langsung, cumanya dorang tak tanya soalan pelik-pelik. Dan kalau kau tak dapat jawab soalan dorang, dorang akan tukar corak soalan tu sampailah ko jawab dengan betul..sebab kadang-kadang candidate ni nerves sangat, orang cakap lain dia faham lain...tapi tak bermakna dorang bodoh. Dorang akan tanya soalan yang relevent dengan kerja ko sebab dorang panggil ko interview pun berdasarkan pengalaman ko sebelum ni. Example "in this job, you need to use our own system. I saw in you resume you used other system. Is it okay for you to use ours?" Haaa...ko pun jawab la okay je sebab system yang ko guna sekarang ni pun lebih kurang cam sistem dorang ke...or dulu ko tak familiar pun ngan sistem yang ko pakai tu tapi ko hanya amik masa 2minggu untuk berlajar, so ko rasa ko okay je nak belajar sistem dorang.

Tak stress pun interview dengan dorang.



Untuk para pembaca yang asik kecewa dengan interview, I feel you bebeh. Don't be sad...anggap je dorang rugi sebab tak dapat pekerja yang bagus cam ko.